ПАНКРЕАТИЧЕСКИЙ РАК

Ще в 2007 році дослідницька група з Гарвардської школи громадської охорони здоров'я в Бостоні, Массачусетс, вперше повідомила про серйозні докази зв'язку між захворюваннями ясен і раком підшлункової залози.

Вид запалення ясен, зв'язаний з раком підшлункової залози в дослідженні, - це пародонтит, який може привести до втрати зубів.

Інший вид захворювання ясен — гінгівіт не зв'язан із збільшеним ризиком виникнення раку. Однак постійний гінгівіт може призвести до пародонтиту. Гінгівіт виникає при накопиченні бактеріального нальоту через погану гігієну порожнини рота.

Вивчая данні про захворювання ясен з відомого довгострокового дослідження -  Health Professionals Follow-Up Study, що почалося в 1986 році, в якому приймала участь група більш ніж 51000 людей, дослідники виявили, що люди з захворюваннями ясен мали ризик виникнення раку підшлункової залози на 64% вище, ніж люди, що ніколи не мали захворювань ясен.

Найбільший ризик виникнення раку підшлункової залози серед цієї групи був у людей з недавньою втратою зубів. Однак дослідження не змогло знайти зв'язок між іншими проблемами зі здоров'ям порожнини рота, такими як карієс, і раком підшлункової залози.

Дослідники припускають, що може бути зв'язок між високим рівнем канцерогенних зв'язків, виявлених в порожнині рота людей з захворюваннями ясен, і ризиком розвитку раку підшлункової залози. Вони зтверджують, що ці зв'язки, що називаються нітрозамінами, можуть реагувати на травні хімічні речовини в кішківнику таким чином, що утворюється середа сприятлива для розвитку раку підшлункової залози.

Однак наступні дослідження команди у 2012 році не змогло довести чи є бактерії пародонтиту причиною розвитку раку підшлункової залози. Дослідження могло тільки довести, що ці два захворювання зв'язані.

«Це не встановлений фактор ризику», - зізнався автор Домінік Мішо. «Але я впевнен, що щось відбувається. Це те, що нам треба зрозуміти краще»

Джерело www.medicalnewstoday.com